Roslagens Skolhundar

Roslagens Mammals Care bedriver ingen skol- och/eller terapihundsverksamhet.

Kennel Roslagens innehar en Agria Flock Avel Guld försäkring som täcker skolhundarnas försäkringsbehov.

Hundarna tillhör Kennel Roslagens.


Jag (Helena) har under åren sett hur mycket barn växer av att ha ett sällskapsdjur att ta hand om. Jag har även sett hur hundar och andra djur kan få kontakt med personer som är svåra att nå för föräldrar, vårdnadshavare och skolpersonal (vårdpersonal).

Jag har tillbringat min uppväxt i en ridskola. Redan på 1970-talet användes hästar som terapi. Det fanns ridgrupper för personer med Downs syndrom. "Stalltjejerna" och jag såg inte deras utmaningar utan såg deras kärlek till hästarna.

Våra hundar under utbildning heter Polly och Tindra. Polly är en rödsobel Pomeranian född i juni 2013 och Tindra är en creme Pomeranian född i december 2015.

Polly har genomfört delar av sin praktik vid Vätö skola och Tindra genomför all sin praktik vid Vätö skola.


Vad är en skolhund?

En skolhund är en utbildad
social tjänstehund.

En skolhund är en hund som tycker att kontakten med människor är något av det roligast som finns. Den ska vara lyhörd och läsa av de personer den möter.

Det som är hundens vardag och vardagliga aktiviteter blir ofta träning, socialkontakt eller upplevelse av att lyckas för människor i dess närhet.

Som skolhundsekipage kan vi hjälpa till att öva många olika saker med de elever vi arbetar med.

En skolhund arbetar inom skolan som en pedagogiskt hjälp, lästräning, motivera eleven till delaktighet eller som kompis på raster. Detta för att motverka utanförskap och öka inkludering i klassen och skolansverksamhet.

En terapihund är utbildad för att arbeta inom vård och omsorg.

En vårdhund arbetar i ekipage med en förare som har en legitimerad yrkesexamen.

En skolhund kan jobba ungefär 30 till 60 minuter sedan behöver den ha återhämtning innan den jobbar igen. Det är individuellt hur många arbetspass en hund orkar med på en dag. Det är därför många skolhundförare har flera skolhundar.

Skolhundar bör prövas som pedagogiska hjälpmedel (artikel i GP)

Texten kommer från sidan 46 i uppsatsen:
Tillfälligt avbrott
Om en skolhund som specialpedagogiskt verktyg

Vi heter Ann Palmqvist och Anna Åsén oh läser speciallärarprogrammet med inriktning läs-och skrivinlärning vid Stockholms universitet. Vi läser nu sista terminen och ska som examensarbete skriva en magisteruppsats.


Utförliga exempel på aktiviteter som skol- och/eller terapihund kan göra i tjänsten finns
här.

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.