Må bättre med sällskapsdjur

I dag finns det omfattande forskning som visar på de positiva effekterna som sker hos människor när man umgås med sällskapsdjur (djur vi har som sällskap) och husdjur (djur vi har omkring oss, är del av vårt arbete tex kor, får, grisar, hästar och höns).

Det är främst frisättningen av oxytocin som man avser. Oxytocin kallas lugn och ro hormonet eller må bra hormonet. Oxytocin frigörs när en mamma ammar sin bebis, det är inte ovanligt att både mamma och bebis somnar. Hos tex hund så när valpen "trampar" på tikens mage så frisätts oxytocin vilket gör att mjölken rinner till och valpen kan börja dia.

Alla däggdjur har detta hormon, så när ett barn klappar sin hamster (hund, katt, kanin etc) så frigörs oxytocin både hos hamster och barnet som klappar den. Den hudnära kontakten mellan människa/djur minskar stress och oro, främst hos människor men även hos däggdjuret.
Nyfiken på Oxytocin?
Läs mer.


Nedan länkar jag till ett vetenskapliga dokument för den som vill läsa mer om hur människor mår bättre med sällskapsdjur. Även två andra artiklar har jag valt att länka till.
Det finns många fler.


En forskningsöversikt

En forskningsöversikt om betydelsen av sällskapsdjuren och lantbrukets djur för människors hälsa.


Husdjur och hormonet oxytocin

Keligt husdjur gör underverk för patienter och ensamstående

Ditt husdjur gör dig gladareHar djur känslor?

Ja, till viss del har de det. Läs mer.

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.