Pomeranian

Vi föder upp Pomeranian, rasen kallas ibland tysk dvärgspets eller Pom.
Det är en liten ras med en mankhöjd på 20 cm +/- 2 cm, ideal vikt är 2,1-2,6 kg.

En Pom har historiskt sett haft som uppgift att vara larmhund. De skulle meddela om det kom in något djur eller människor på gården/reviret. De skulle även meddela om något djur kom lös på gården. De har ett ljust skall och skäller ofta tills de får information om att allt är ok.

De har svag jaktlust, även om en av våra Pommar gärna jagar i väg fasanen från tomten. Hämtar döda fåglar o.dyl.

Pälsen på en Pom är dubbel, dvs en undre ullpäls med övre täckhår. Det är täckhåren som ger den dess färg. Ullpälsen är ofta creme vit.
Pom fäller sin päls vid löp, då behöver man borsta ofta. Det vanligaste är att pälsen endast lossnar i kardan eller borsten. En av våra fäller lite hela tiden, och vi får päls på kläderna. Om man badar en Pom 1 gång/vecka, så minskar fällningen eller t.o.m uteblir, då pälsen lossnar i badet och vid föningen.

En Pom luktar inte hund, inte ens när den är blöt. Pälsen skyddar för väder och vind så de blir varken kall eller våt när den är ute i regn.
Om det är lerigt ute kan man behöva skölja av benen när man kommer in, men man behöver inget schampo.

En Pom är en relativt självständig hund som gärna sysselsätter sig med att leka med andra hundar i huset även om det inte är en Pom. Den är oberörd om man går ut och lämnar den ensam. Den vill dock följa med om den får, en promenad på 5 km är inga problem. Men den klara av mentalt att endast få många korta promenader, om man leker en stund med den i stället.

Den vill gärna sitta i knät och titta på TV eller när man sitter och läser. Den sover gärna i sängen med matte eller husse. Den knyter gärna band med äldre barn/yngre tonåringar och accepterar dem som matte eller husse.

Då de har korta ben så kan de många av dem inte hoppa upp i soffan eller sängen. En del behöver även bäras i trappor. En kort trappa med breda trappsteg på ca 3-6 steg är inga problem, så den tar sig fram utomhus och vill helst gå själv och inte bli buren. Om det är mycket folk t.ex marknad så bör den bäras så att ingen trampar på den.


Rasspecifik Avels Strategi (RAS) Pom

Rasstandard Pom


Vi är medlemmar i
Pomeranianklubben.

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.