Välkommen till Roslagens Dvärghamsteruppfödning!
 
Uppfödningen startade våren 2008 och uppfödarprefixet ”Roslagens” blev registrerat hos Svenska hamsterföreningen 2008 och Svenska Hamstersällskapet 2012 (när föreningen grundades).

Helena har tidigare svarat för uppfödningen, men tvingas av sjukdom omgående avveckla sig helt och hållet.

Dottern Josephine, som naturligtvis själv har dvärghamstrar som mångårig hobby, blev starkt upprörd över att uppfödningen skulle försvinna.
Då hon nu i vår uppnår rätt ålder, tar hon själv över uppfödningen på egen hand. Vilket även passar in för vissa skolprojekt.
 
Här föds upp både Rysk Vintervit dvärghamster och Campbells dvärghamster.
I djuraffärer kallas ofta båda arterna för sibirisk dvärghamster.

Hos uppfödningen kan ni köpa dvärghamstrar eller hyra dvärghamstrar. Det främsta avelsmålet är att få fram snälla, mysiga, friska och långlivade dvärghamstrar. Deras temperament är mycket viktigt. Det innebär att det är med stor omsorg urvalet sker, av vilka dvärghamstrar som är mest lämpliga för att bli avelsdjur.Rysk Vintervit dvärghamster

Rysk vintervit dvärghamster har fått sitt namn genom att den, när det blir mörkare och kallare ute, sätter vinterpäls. I de flesta hem är det för varmt och ljust, så den behåller sin färg hela året.

Den kan helt blekas ner och bli vit, men oftast blir den endast ljusare på vissa ställen tex i ansiktet.

Detta är den arten som man oftast hittar ut i djuraffärerna. Oftast kallas den för Sibirisk dvärghamster.

Vintervita dvärghamstrar finns i grundfärgerna Agouti (normal vilttecknad), Sapphire (blå vilttecknad). Den kan ha två olika vita teckningar pearl och mearle.

Mer om Vintervita hittar du
här.


Stacks Image 10

Campbells dvärghamster

Campbells dvärghamster finns 20 stycken färger.
Att det finns så många färger beror på att det finns fyra separata färggener.

Dessutom finns det två olika vita teckningar, platinum och mottled, samt bleknade gen (diluted) och mörkande gen (umbrose). Det finns även en färg som ännu inte har någon fastställd gen.

De flesta uppfödare har endast några av dem hemma. Det är oftast uppfödarens egen smak som avgör vilka färger den har hemma.

Det större uppfödningarna, som Roslagens, kan få fram de flesta färger om önskemål finns. När det gäller vissa färger t ex Champange, som har en dubblering av alla fyra färggenerna, kan det ta tid innan en hamster föds med den färgen.

Mer om Campbells hittar du
här.


Stacks Image 15

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.