Köpa dvärghamstrar från oss

Vi har alltid dvärghamstrar till salu!
- ungar
- ungdjur och pensionerade avelsdjur (mellan 6-12 mån)


Hamsterungar säljs tidigast vid 5 veckors ålder.

Då testen för glukos i urinen är mer tillförlitliga efter 6 veckor, så vill vi helst att de har blivit 6 veckor innan de flyttar.

Hamstern får även med sig en liten mängd mat, som ska blandas med den hamstermat som den kommer få fortsättningsvis. Det då hamstrar använder bakterier för att bryta ner maten och plötsliga koständringar kan orsaka diarréer.
 
Om hamstern blir sjuk eller blir plötsligt aggressiv, så måste vi få reda på det. Det för att vi behöver ta reda på om det bara gäller det enskilda djuret eller hela kullen. Vi rekommenderar att att man byter till en annan hamster.

Roslagshamstrar ska acceptera att:
Det tillfälliga besöket tex ett barn på 3-5 år plötsligt öppnar buren och sätter ner handen i buren.
Hamstern ska inte springa fram och bita handen.

Om det blir förändringar som göra att man inte vill/kan ha kvar hamstern är den välkommen tillbaka oavsett hur gammal den är.

Jag avråder från att skaffa dvärghamster till barn men begränsad hand motorik.

Testa själva hemma, kan barnet lyfta upp ett ekot ägg ur en äggkartong, gå omkring med ägget i handen i 10 min och därefter sätta ner ägget i äggkartongen. Är ägget fortfarande helt. Då finns handmotoriken för att kunna hålla i dvärghamstrar.

Det finns barn som har handmotoriken för att hålla i och hantera dvärghamstrar, men där det mentala ännu inte är utvecklat.
Kontakta oss.
Vissa barn och ungdomar kan behöva sällskapsdjur för att kunna utvecklas mentalt och där sällskapsdjuret är en viktig del i habiliteringen.
Vi har oftast äldre lugna och gosiga dvärghamstrar som är mycket lämpliga för habilitering. Berätta vilka utmaningar som ni har i er familj.
 

Barn och ungdomar under 16 år måste ha målsmans tillåtelse för att få köpa djur från mig.

Det är ett stort ansvar att äga ett djur. Enligt Djurskyddslagen är man skyldig att ta ett sjukt djur till veterinär. Barn/ungdomar har sällan de 300-1000 kr som det kostar.

Mer om
djurskydd samt hur djur ska hållas finns hos jordbruksverket.



Generellt om dvärghamstrar
 
Dvärghamstrar är nyfikna och många är mycket sociala.
Typiskt beteende för dvärghamstrar är att undersöka och utforska allt
nytt och annorlunda.

En dvärghamster kommer ofta fram till burens vägg
när dess skötaren står där och pratar med den.
Det går att locka den ut ur huset genom att röra lite i ströet i buren.


Dvärghamsterns nyfikna beteende gör att de ofta undersöker skrymslen
och vrår. Så bli inte förvånade om de tar chansen att utöka tiden utanför
buren genom att rymma och se sig omkring.

Då hittar man dem gärna där det är mörkt och trångt t.ex. i vedkorgen
eller i bashögtalaren.

 
Dvärghamstrar skall inte bitas. Som uppfödare måste vi ständigt utvärdera
våra hamstrars beteende i olika situationer.

Dvärghamstrar som är allmänt ”rädda för livet” utanför buren eller är så otrygga att de biter en hand som sträcks in i buren, för att ta ut en matskål, är olämpliga både för avel och/eller som sällskap.

Däremot händer det ibland att ungar som flyttar härifrån tycker att livet utan mamma (ofta äe även pappa med under uppväxten) känns stort och läskigt. 

Dessa ungar behöver vänligt, men bestämt, vänja sig vid allt det okända och att det inte är farligt.
Ungefär som när man som förälder vänjer sitt barn vid att det rinner vatten i ansiktet när man tvättar håret.

 
En dvärghamster anses vara vuxen när den är 12 veckor.

Som domare vid utställningar måste man, fram till det att hamstern är
fem månader, acceptera ett ungdomligt/omoget beteende. Det betyder att
hamstern är spralligare och livligare som ung, ungefär som en hundvalp eller
en kattunge.

Det betyder också att när man som hamsterunge har varit ute och lekt, så när man kommer in i buren igen så går man och lägger sig för att sova.

 
Hamstrar har bra luktsinne och dålig syn.

Det i kombination med att hamstern när den är ung prövar sig fram till vad som är ätbart, gör att alla nya dofter vill den undersöka för att se om det går att äta eller går att ta med och använda i boet.

Om fingrarna inte luktar som de brukar hos skötaren, så skrapar hamstern med tänderna för att se om det är något som går att äta.

Även nya händer som luktar på annat sätt än den är van vid att händer ska lukta, kan också göra att hamstern skrapar med tänderna eller nafsar löst för att undersöka om det är en hand eller mat. Så vår rekommendation är att man har alkogel bredvid buren och låter alla för hamstern nya personer sprita händerna innan man tar upp hamstern.

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.