Vintervita dvärghamstrar (Phodopus sungorus sungorus)

Vintervit är den av dvärghamsterna som är vanligast som sällskapsdjur. Det är vanligt att den vintervita dvärghamstern behöver bli 8-16 veckor gamla innan de går upp i handen själva och att de sitter still i handen. Det är vanligt att de dvärghamstrar som finns i djuraffärer har den åldern.

En vintervit unge kan vara väldigt springig och sprättig när den är liten.
Som uppfödare är givetvis mitt mål att min vintervita ska vara stilla och gosig i så låg ålder som möjligt. Vintervita som blir regelbundet hanterande växer ur sin sprättighet (oljade popcorn) och är lika mysiga som Campbells vid ca 4 månaders ålder.

Vi vill att Vintervita från oss ska vara lugna och mysiga att hantera.
Om det är så att den inte växer ifrån sin sprättighet så vill vi att ni kontaktar oss.
Vi tycker inte att det är OK med en vuxen hamster som inte går att hantera!


Vintervita är mycket nyfikna och undersöker gärna det som kommer in i buren eller det som är utanför buren. Men om det är en annan dvärghamsterhamster (Campbell eller hybrid) då blir den mycket vaktig och biter ”inkräktaren”.
Det gör att Vintervita kan vara svåra att acceptera en hamster som den inte är släkt med, dvs en som den har växt upp med.

En Vintervit är mellan 7-11 cm lång och väger mellan 40-70 gram. Vintervita kan bli mer runda i kroppsformen än Campbells därför kan de bli lite tyngre än Campbells.
Den vanligaste livlägden för en Vintervit är ca 2 år (statistigen hos oss är 22 månader, men många blir 2,5 år).

Vintervita trivs i samkörande par eller i grupper. De sover gärna i grupper och ovan på varandra. Det händer ibland att det dyker upp Vintervita som inte vill bo med en annan Vinterivit av samma kön.

För att förbättra användarupplevelsen så använder vi ”kakor”. Genom att fortsätta på sidan accepterar du användandet av ”kakor”.

Ip adresser anonymiseras och det använda temat från RapidWeaver är GDPR förenligt, dvs vi samlar inte in data som vi delar, spårar eller säljer.