Vår logga är lavendelfärgad ros med tre blad.

Roslagens Blå viol

Valpbeskrivning


En del valpböcker innehåller information om att uppfödaren kan ge en valpbeskrivning. En valpbeskrivning ska fungera som en vägledning för tänkbara köpare så att de kan lättre avgöra om valpens personlighet matchar det man söker.


Blå viol är en tjej som har en personlighet som kan liknas med Pippi Långstump eller Madiken. Hon driver leken och är den som oftast har startat leken med sina syskon eller oss i familjen. Hon började leka med leksaker ca 2 veckor före de andra. Hon vill utforska allt och pröva allt, det inkluderar att klättra upp och gå bakom och under allt. Så hon kan inte lämnas utan tillsyn i ett rum. När man tror att ett rum är valpsäkrat och lämnar henne där, så veta man efter ett tag om det verkligen var valpsäkrat.


Åka bil är ok. Bilresor som är längre än 10 minuter, kan bli ljudliga ett tag men protesten slutar efter ca 10 min och hon somnar då.

När hon kommer till en ny miljö så kan hon bli lite skakig i benen med det hindrar inte nyfikenheten. Hon visade sina syskon när hon var 5 veckor att man kan klättra på underrädet till undersökningsbordet hos veterinären.


Om Blå viol blir ängslig i rummet eller den nya miljön, låt hon sitta eller stå kvar och tittar på vad som händer efter ca 2 min brukar nyfikenheten som tar över och då börjar hon utforka rummet helt och hållet går det att klättra här eller kan jag tra i den här.

Om hon är osäker heller har satt sig och inte vill gå i en ny miljö, låt henne sitta eller stå och titta men stressa henne inte. Hon kommer själv gå och titta efter en stund. Prata gärna uppmuntrande till henne och gå några steg framåt hon går fram efter ett tag.


Denna kull har vid flera tillfällen var med till skolan och fått hälsa på eleverna. Det finns ett rum brevid mitt klassrum är de har varit. Vi olika raster har elever som har velat fått komma in i rummet och hälsa på dem. De har klättrat på och busat med elevrna under min övervakning. Dessa träffar med eleverna gör att jag vet ganska väl vilken personlighet mina valpar har. Blå viol har snabbt varit framme och hälsat på den nya eleven som har kommit in i rummet men sedan gått vidare för att leka. Hon klttrar gärna upp i knät på eleven och blir klappad men har inte stannar inte där så länge. Om syskonen gör något som ser roligt ut vill hon också dit.


Blå viol utnyttar alla ställen där hon kan få "skydd" ovanifrån samt båda sidorna om hon vill fundera på något eller vill ta en paus. Hon behöver inte ha "sin väska"

Blå viol är den av valparna som har kortast tid för att ladda batterierna för att sedan vilja undersöka världen igen. De vuxna hundarna i vår flock tycker att hennes engerinivå är tröttsam. 

Blå viol kan vara passiv och ligga brevid i soffan för att mysa med familjen eller flocken. Hon pussas gärna och sover gärna i knät. Blå viol har sedan 1 veckas ålder varit den minsta i kullen och har därmed fått tidigt fått visa de andra att inte kan bestämma över henne så hon säger ifrån när hon inte vill. Just nu upptäcker hon att man måste använda olika sätt mot syskon, vuxna hundar och människor.


Gennerella tipp när man socaliserar hundvalpar


Åker man och handlar eller gör något utanför hemmet ta med valpen sätt er på en bänk och låt valpen få sitta/ligga och titta på det som händer runt den. Den får även känna nya dofter och hör nya ljud utan stress eller krav.


Jag brukar göra jämförelsen med att vi människor låter våra barn växla mellan att undersöka världen från marken och att iaktta den från tryggheten i barnvagnen. Även en valp behöver få känna trygghet när den bekantar sig med världen.
Hur man får sin valp att känna trygghet är en av sakerna som man får lära sig på valpkurser.

Det händer att man får råd och tips från vänner och bekanta som bygger på gamla myter och föreställningar om hunduppfostran. Lyssna gärna men kolla med flera käller om ni tycker något råd låter konstigt. Hundfostran bygger på trygghet, allt hunden kan lita på att vi hjälper dem och skyddar dem vi behov.

Det finns andra och lämpligare sätt än att straffa och "lägga ner en hund" som man tycker att hunden gör något fel. Inom hundträning benämns den träningen vi rekomenderar, mjuka metoder. Grunden ligger i att man utvecklar en relation till sin hund som ger en avslappnad vardag som både hund och människor mår bra i.


Hundstallet har en bra beskrivning om mjuka metoder.

Ras: Prazský Krysarík
(rasen kallas ofta för PK)
Född: 2023-04-19

Färg: Black and Tan

Hårlag:  Korthårig

Reg. nr: SE33810/2023

Till salu, 22 000 kr


Blå viol får med sig:

* Ett komboikoppel för valpar som består av halsband och koppel som sitter alternativt kopel och halsband.


* Två trygghets gossedjur som hon har haft sedan hon var liten.


* Två leksaker som hon tycker om.


* Registeringsbevis från SKK.


* Han kommer vara chipmärkt, vaccinerad och veterinärbesiktad.


* Avmaskning sker enligt rekomenderat schema för valpar.


* Klotång lämplig för små valpar.


* Tropical fresh breach gel för valpar, det är vanligt med tandsten hos små hundraser.


* Samt Rayal canin och Agrians valppaket.

Namnval


Då det är en vårkull och vi bor i Roslagens är temat Sjösala val av Evert Taube. Och se, så många blommor som redan slagit ut på ängen! Gullviva, Mandelblom, Katt fot och blå viol.


Kattfot kändes inte som ett lämpligt hundnamn. Viol är en blomma som trivs lite över allt. Den är lite och kan därför behöva skyddas ibland så att den inte blir ner trampad.


Vår blå viol är inte riktigt medveten om att hon är liten, så ibland måste hon skyddas så hon inte råkar illa ut.

Black and Tan


Black and Tan är troligen den vanligaste färgen hos PK. Jag tycker att det är en vacker färg med kontrasten av de två färgerna.

Blandade bilder från födsel till idag, ej i datum ordning.


Kullens uppväxt i bilder.

Bilderna är tagna av olika familjemedlemmar och alla rättigheter tillhör Roslgaens.

Pappa Rupert och mamma Lola

Mamma Lola, bild Roslagens

e: (vid djuravel säger man efter istället för pappa)

Noster Mirabilis Bubbelgum Cola

Född: 2018-10-21 

Färg: Black and Tan

Hårlag:  Korthårig

Reg. nr: SE58041/2018


u: (vid djuravel säger man undan istället för mamma)

Midnight Lux Looking Good Lola

Född: 2016-07-19

Färg: Black and Tan

Hårlag:  Korthårig

Reg. nr: SE46989/2016


Sidan uppdaterad 2023-07-01